Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 12. oktobra 2023, smo v okviru dogodka ErasmusDays 2023 izvedli pogovor z vajenci iz 3. FV – Mihom Porento, Binetom Peterneljem, Nejcem Benedičičem in Ožboltom Šolarjem – ki so že en mesec na dolgotrajni praksi ErasmusPRO v Nemčiji.

Miha in Nejc se usposabljata v podjetju Albertsmeyer GmbH, ki je pooblaščeno za servisiranje osebnih vozil znamke Audi, VW, Seat, Cupra in Škoda. Bine in Ožbolt pa sta na usposabljanju v podjetju Schade GmbH, ki je pooblaščeno za servisiranje predvsem tovornih vozil znamke Mercedes.

V pogovoru so vajenci povedali, da so najbolj zadovoljni z delom v podjetjih, saj so pri delu bolj samostojni in opravljajo težje naloge kot v domačih podjetjih, tako da bodo pridobili mnogo novega znanja in strokovnih veščin. V tem času so se naučili tudi že nekaj nemščine.

Zelo zadovoljni so tudi z bivanjem in nastanitvijo v mestu Mühlhausen, čeprav je mesto bolj prazno in se ne dogaja kaj dosti. Blizu nastanitve imajo dobro založeno trgovino – cene so primerljive z našimi, kar je zelo pomembno, saj si večino obrokov pripravijo sami.

Najbolj pogrešajo prijatelje, dekleta, družino, domačo hrano in domačo posteljo.

Za sprostitev se večkrat odpravijo  v največje mesto pokrajine Thuringija – mesto Erfurt, ki je mnogo večje od Ljubljane, se pa ukvarjajo tudi s športom, še posebej uživajo v vožnji z gokarti.

V pogovoru so vajenci izpostavili tudi zavedanje o evropski pripadnosti in učenju veščin aktivnega evropskega državljanstva, saj se udeležujejo tudi dogodkov, ki jih na temo EU organizira naša partnerska šola BSC UH. Spoznavajo tudi regijo in tamkajšnjo kulturo, se družijo z vrstniki in učijo nemškega jezika.

Več pa v galeriji.

Dostopnost