Srednja šola za lesarstvo
Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Izobraževalni program

MIC

Tradicija poklicnega izobraževanja v Škofji Loki sega v leto 1889. Z željo in potrebo po strokovnem znanju in po pridobivanju ročnih spretnosti so številne generacije v 120. letih, izoblikovale trdne temelje za posameznike, kolektive in delovne skupine, ki  želijo graditi strokovno in poklicno kariero v uspešni in prepoznavni izobraževalni ustanovi.

1. januarja 2009 se je poklicno in strokovno šolstvo v Škofji Loki povezalo v Šolski center Škofja Loka, ki ga sestavljajo štiri organizacijske enote:

 • Srednja šola za strojništvo,
 • Srednja šola za lesarstvo,
 • Višja strokovna šola za strojništvo in lesarstvo in
 • Medpodjetniški izobraževalni center.

Z značilno strukturo in  organizacijo izobraževanja v Šolskem centru  Škofja Loka omogočamo možnosti na področju strojništva, lesarstva in okoljevarstva na vseh  zahtevnostnih stopnjah izobraževanja in usposabljanja od osnovnošolcev, mladine in odraslih do vseživljenjskega učenja. S tesnim sodelovanjem z gospodarstvom in s socialnimi partnerji ustvarjamo optimalne pogoje na področju izobraževanja, raziskovanja in sodelovanja v projektih, s katerimi sledimo trendom razvoja na področju visokotehnološke opreme in uporabnih, aplikativnih ter okolju prijaznih znanj in veščin, ki  posamezniku omogočijo  kratek adaptivni čas pri zaposlovanju in visoko konkurenčnost na trgu dela. Nudimo priložnost in podporo kariernim načrtom posameznikov v domačem in mednarodnem okolju.

Na prehojeno pot in uspehe strokovnega in poklicnega izobraževanja v Škofji Loki gledamo s ponosom in si zastavljamo jasne cilje za prihodnost. Želja vsakega posameznika je postati uspešen, poklici in usposabljanja za katere izobražujemo pa so dobra popotnica in potrditev poslanstva Šolskega centra Škofja Loka.
 

Na Srednji šoli za lesarstvo izvajamo naslednje izobraževalne programe:

 1. Srednje strokovno izobraževanje
  • Lesarski tehnik / Lesarski tehnica
 2. Srednje poklicno izobraževanje
  • Mizar (možnost izvajanja programa v vajeniški obliki)
  • Tapetnik
    
 3. Poklicno tehnično izobraževanje
  • Lesarski tehnik / Lesarski tehnica
    
 4. Nižje poklicno izobraževanje
  • Obdelovalec lesa
    

izo1

Srednja šola za lesarstvo ima v Škofji Loki dolgoletno tradicijo učenja obdelave lesa z začetki v obrtnem izobraževanju pred dobrimi stotimi leti. V marsičem ostajajo načela izobraževanja enaka: učenje splošnoizobraževalnih vsebin, učenje strokovnih vsebin, praktično delo v šolskih delavnicah in pri delodajalcih. Naše delavnice  smo opremili z najmodernejšo strojno opremo, nekatere naše specializirane učilnice smo  spremenili v laboratorije za analizo vode, tal, odpadkov, v vse naše učilnice pa smo namestili računalnike in jih brezžično povezali. Naši okoljevarstveniki so v šoli namestili zabojnike za ločevanje odpadkov in tako  skupaj uresničujemo naš prispevek k trajnostnemu razvoju in  varovanju okolja.

Les, ki ga obdelujemo s čistimi tehnologijami je obnovljivi vir, prijazen okolju, zdrav in topel material, ki zraste v naših gozdovih. Les je edina surovina na zemlji, ki čisti okolje že samo s tem, da nastaja. Ponuja nam neskončne možnosti oblikovanja, obdelave in uporabe v vsakdanjem življenju, zato izobražujemo lesarske tehnike, mizarje, tapetnike  in obdelovalce lesa.

 

"Smo lesarji, ki znamo z okoljem!"

 

Kako se naši dijaki učijo svojega poklica?

Bodoči lesarski tehnikiin mizarji s pomočjo učitelja narišejo načrt izdelka, z računalniškim programom ali ročno. Narišejo sestavne elemente, opredelijo tehnološke postopke, preučijo zaporedje operacij in varno delo. V delavnici pod mentorstvom izkušenih mizarskih mojstrov nastajajo umetnine pridnih rok: solnica, okvir, pladenj, kasneje stolček, nočna omarica, postelja, okno, vrata in tako naprej do tam, do koder kdo zmore. Dijaki pri tem lahko uporabljajo  ročno orodje (podobno kot v časih naših dedkov), lahko pa uporabljajo računalniško vodene stroje s CNC tehnologijo, lasersko vodene stroje za graviranje in razrez, sušilnico, lakirnico. Lahko kombinirajo različne lesove, lesna tvoriva, steklo, kovino in druge uporabne in estetske materiale. Končna podoba izdelka je odvisna tudi od površinske obdelave. Les lahko premažemo s čebeljim voskom, lanenim oljem, tikovim oljem, ga polakiramo, krtačimo, lužimo, …

Bodoči tapetniki izbirajo materiale, krojijo, režejo, šivajo, obnavljajo staro pohištvo, blazinijo, dekorirajo, izdelujejo posteljne vložke…

 

Strokovne ekskurzije

izo9

Bogat program strokovnih ekskurzij z vodenimi ogledi podjetij, kulturnih znamenitosti  in arhitekture krajev na poti omogočajo dijakom, da razširijo znanje in vedenje, da primerjajo različne proizvodnje med seboj, da se seznanijo z življenjem v tujini, da se naučijo poskrbeti zase in da komunicirajo v tujem jeziku v okolju, ki jim ni domače. Enodnevne ekskurzije organiziramo po Sloveniji. Destinacije dvodnevnih ekskurzij v tujino menjamo, tako da vsak dijak v času šolanja lahko spozna več strokovnih sejmov, več tujih podjetij in več držav oz. mest.

Naj naštejemo nekaj zanimivih ogledov in dejavnosti izven šole:

 • Enodnevne ekskurzije:
  Elan (plovila), Alples  (pohištvo), Jelovica (hiše), M- Sora Žiri (stavbno pohištvo), Mizarstvo Jezeršek Hotavlje (stopnice), Lip Radomlje (pohištvo) in Menina Šmarca (krste), Javor Pivka (furnir), Lestroj Trzin (lesnoobdelovalni stroji), Mizarstvo Bobič Novo mesto (plovila), Stilles Sevnica (pohištvo), Leitz Kranj (rezila), Lip Bled (vrata, opažne plošče).

 • Dvodnevne ekskurzije v tujino z ogledom strokovnih sejmov, proizvodnih obratov in znamenitosti: strokovni sejmi v Stuttgartu, Milanu, Salzburgu, Koelnu …  podjetja Holzher, Leitz, muzeji  mercedes, Tehniški muzej in olimpijski stadion v Munchnu , cesarska palača na Dunaju, … ter ogled kulturnih znamenitosti obiskanih mest.

 

Kulturni dnevi

izo7

Kulturni dnevi naj bi mladim ponudili tisti del umetnosti, ki jim je brez šole manj dostopna, zato v svoj program vključujemo:

 • gledališke in filmske predstave,
 • slikarske razstave,
 • ogled Muzeja za arhitekturo,
 • ogled Muzeja novejše zgodovine,
 • vodeni ogled Škofje Loke z gradom,
 • vodeni ogled Plečnikove Ljubljane in
 • prireditve šole ob kulturnem prazniku.

 

Športni dnevi

Športne dneve pripravljamo v vseh letnih časih, zato so dejavnosti lahko različne:

izo6

JESENSKI športni dan
medrazredne športne igreZIMSKI športni dan

deskanje, drsanje, pohod, smučanje
Krvavec, Cerkno, Stari vrh, Vogel)

izo4

SPOMLADANSKI športni dan
pohod na Križno goro,
Osolnik, Lubnik, Ožbolt, Blegoš

V šoli v naravi in v času projektnega tedna vključimo v program še naslednje športne aktivnosti: kolesarjenje, plezanje, veslanje, plavanje, balinanje.

 

Razstave, tekmovanja

izo2

Šola v maju  že tradicionalno pripravlja razstavo zaključnih izdelkov dijakov. Na otvoritvi te razstave v Sokolskem domu Obrtno podjetniška zbornica Škofja Loka podeljuje tudi denarne nagrade za najboljše izdelke. Poleg razstave zaključnih izdelkov sodelujemo še na naslednjih razstavah in tekmovanjih:

 • Ambient Ljubljana (pohištveni sejem),
 • Pozorni na okolje (tekmovanje gorenjskih šol v ločevanju odpadkov),
 • Lesariada (tekmovanje slovenskih lesarskih šol),
 • Kenguru (tekmovanje iz  matematike),
 • mednarodni projekti in izmenjave.

 

Delo z nadarjenimi

Odkrivanje nadarjenih dijakov na področju tehniškega šolstva je novost v šolskem letu 2011/12. V šoli bomo vsako leto identificirali nekaj nadarjenih dijakov, ki se bodo pri psihološkem testiranju nadpovprečno izkazali. Identificirani dijaki si bodo lahko izbrali mentorja in z njegovo podporo razvijali svoja močna področja v skladu z individualiziranim programom,  ki ga bomo pripravili za vsakega posameznik. Nadarjeni dijaki bodo sodelovali v raziskovalnih nalogah, na tekmovanjih, zanje bomo organizirali delavnice na področju lesarstva, matematike, tujega jezika, retorike...

 

Delo z dijaki s posebnimi potrebami

izo3

V srednjo šolo se vpisujejo dijaki z različnimi težavami, ki pa običajno niso ovira za uspešno izobraževanje, dokončanje šolanja in kasnejše delo v poklicu. Dijaki s posebnostmi v razvoju ali bolni dijaki imajo praviloma odločbo o posebnih potrebah, na podlagi katere dijaku pripravimo individualni program pomoči. Dijakom lahko prilagajamo način dela v razredu, način ocenjevanja znanja, čas preverjanja in tudi delo v delavnici.

 

 

»Pozorni smo na napredek vsakega posameznika, na njegov razvoj osebnosti in pozitivnih vrednot, na optimalni razvoj znanja, spretnosti in navad. Srednja šola za lesarstvo je namenjena vsem, ki imajo radi stik z naravo, ki želijo obdelovati  in oblikovati  les in lesu dodati novo vrednost.«

 

Srednja šola za lesarstvo

Kontakt

Kidričeva 59
4220 Škofja Loka

T: +386 (0) 4 50 62 340

W: www.scsl.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

RSSŠolski Center Škofja Loka na Facebook-uŠolski Center Škofja Loka na Twitter-juŠolski Center Škofja Loka na Youtube-u

Interreg Danube Transnational Programme

Slovensko izobraževalno omrežje - 2020

UIL

Munera 3

Lesni Feniks

Pomoč v stiski

Pomoč v stiski

English

Iskanje po strani

Prosta delovna mesta

Javni razpisi

Kadrovske štipendije

moj.scsl.si

 

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

Mi in Facebook