Srednja šola za strojništvo
Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Erasmus+ IP&IE na Poljskem

V tednu od 18.3. do 24.3 smo se udeležili srečanja v Poljski Bielawi. Na srečanju so sodelovali trije dijaki 2. letnika programa strojni tehnik - Matic Mesarič in Miha Miklavec in Žiga Stržinar. Vodil sem jih mentor Matej Praprotnik.
Srečanje je imelo dva poudarka. Tehnični del je vključeval naloge s področja 3D modeliranja in 3D tiska. Pred odhodom smo se pripravili na nalogo, ki je bila na videz preprosta. Cilj srečanja je bil izdelati modele za izdelavo piškotov v obliki sodelujočih držav. S poskusnim modelom smo ugotovili, da tiskanje primerno tankih sten, ki jih zahtevajo modeli, ni tako enostavno. Dijaki so morali ugotoviti primerno debelino sten in nastaviti pravilne parametre tiskanja.
V Bielawi smo dijake razdelili v skupine, kjer so bili pomešani med udeležence iz ostalih držav. Tam so se znašli pred novo preizkušnjo. Delali so z drugačnimi programskimi orodji kot doma, v drugem programskem in jezikovnem okolju in z drugimi tiskalniki. Z vsemi izzivi so se suvereno spopadli. Pogosto celo kot glavni iniciatorji rešitev. Skupine dijakov in dijakinj so uspešno modelirale in natisnile vse predvidene modele, ki so jih v drugem - družabnem - delu tudi uporabili.
Namen kulturno - družabnega dela srečanja je bil, da se dijaki iz različnih okolij bolje spoznajo med sabo. Spoznavanje kultur, iz katerih so prišli, je potekalo s pomočjo predstavitev in interaktivnih kvizov, ki so jih reševali po predstavitvah. Medsebojne stike so tkali s skupnim reševanjem nalog in s pomočjo družabnih iger in športnih aktivnosti.
Poseben izziv je bil starostni razpon udeležencev (od 16 do 23 let) in različna kulturna okolja, pri čemer so za dodatno pestrost poskrbeli udeleženci iz nemškega Weidna. Njihovo skupino so sestavljali dijaki begunci iz Sirije in Afganistana.
Na koncu srečanja smo mentorji in gostitelji prišli do skupne ugotovitve, da je srečanje več kot izpolnilo vsa naša pričakovanja. Na tehničnem področju smo izpolnili zadane naloge. V družabnem smislu pa so dijaki premagali vse kulturne ovire in postali pravi prijatelji.

Pripravil:
Matej Praprotnik

 

Video

English

Iskanje po strani

Javni razpisi

moj.scsl.si

 

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

Mi in Facebook

 

Top 10

Ni oznak.