Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Eduroam

{cmp_start idkey=7749[url=http%3A%2F%2Fwww.scsl.si%2Fpovezave%2Feduroam][title=Eduroam][desc=+Eduroam+%28education+roaming%29+je+mednarodna+federacija+brez%C5%BEi%C4%8Dnih+omre%C5%BEij+za+uporabnike+iz+izobra%C5%BEevalne+in+raziskovalne+sfere.]}

Predstavitev omrežja

Eduroam (education roaming)

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, dijaki, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu (VB).

Pri gostovanju uporabniki Eduroam uporabljajo uporabniško ime in geslo, ki jim ga je dodelila matična ustanova. Za povezavo potrebujete mobilno napravo in ustrezno programsko opremo, ki morata biti za vzpostavitev povezave ustrezno nastavljen. V skladu s politiko vseevropskega gostovanja, lahko uporabniki za pomoč pri povezovanju zaprosijo le svojo matično ustanovo. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemamajo pravila uporabe (Arnes)!

Več informacij o projektu je na voljo na eduroam.si

In zdaj čisto preprosto: kako lahko Eduroam meni kot uporabniku pravzaprav pomaga? Naj omenimo le eno zadevo - varen, zanesljiv in kvaliteten dostop do interneta na »gostovanjih«. Kadarkoli sem namreč gost pri organizaciji, ki je vključena v sistem Eduroam, mi ni treba nadlegovati gostiteljev z željami po dodatnih uporabniških imenih, šifrah, naslovih, konfiguracijskih parametrih, administrativnih postopkih itd, da bi smel uporabljati njihovo lokalno omrežje za dostop v internet. Takoj ko odprem prenosnika, bo njihov »virtualni stražar« moje podatke in pravice preveril pri moji domači ustanovi in od tam dobil vse potrebno, da me lahko prepoznajo in mi omogočijo na primer varen dostop v brezžično omrežje in internet. Kot rečeno, to je le ena in v tem trenutku najbrž tudi najočitnejša prednost. Ampak to še ni vse ...

Pokritost prostorov

Brezžično omrežje je na voljo v skoraj vseh prostorih Šolskega centra Škofja Loka. V objektu MIC je zaradi močne armirano betonske gradnje signal v zaprtih prostorih lahko šibek ali pa ga ni. Signal posamezne dostopne točke se v nekaterih primerih pokriva s signalom druge dostopne točke. V tem primeru se brezžični odjemalec samodejno preklopi iz ene dostopne točke na drugo, t.i. roaming.

Kaj potrebujem za povezavo

V omrežje Eduroam se lahko povežete z različnimi napravami:

  • prenosnim računalnikom ali
  • dlančnikom ali
  • WiFi Certifieddrugo brežično napravo, ki podpira zahtevane standarde. Naprava mora biti opremljena z ustreznim brezžičnim Wi-Fi vmesnikom, ki podpira standarde:
     - 802.11b ali 802.11g
     - varnostni protokol WPA2-Podjetniško

Tehnične zahteve za priklop

Standard za brezžična omrežja: 802.11b/g
Ime omrežja (SSID): eduroam
Varnostni protokol: WPA2-Podjetniško
Način šifriranja: AES
Protokol overjanja: EAP (PEAP)
Preverjanje pristosti 2. faza: MSCHAPV2

Potrebujete tudi veljavno uporabniško ime oz. identiteto in geslo.
Uporabniški račun (identiteta): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Povezava s spletnim čarovnikom

Šolski center Škofja Loka je pridružen sistemu Eduroam CAT, ki omogoča preprosto nastavljanje omrežja Eduroam na priljubljenih operacijskih sistemih (Windows, Mac in Linux). Namestitevni program za Eduroam je na voljo na naslovu https://cat.eduroam.org/?lang=sl&idp=539​.

Ročna nastavitev povezave

Za povezavo v omrežje Eduroam potrebujete certifikat. Certifikata najdete na Arnesovi spletni strani ali na naši povezavi do različice .CER ali .CRT. Nastavitve se na različnih napravah razlikujejo. Certifikat lahko na telefon prenesete na več načinov, nekatere si lahko oglejte v nadaljevanju.

1. Namestitev certifikata neposredno s spletne strani

V tem primeru mora biti vaša mobilna naprava povezana v internet. Zgoraj omenjeno povezavo odprite v spletnem brskalniku na vašem telefonu, s klikom na ustrezen format pa prenesete certifikat v telefon. Po uspešnem prenosu certifikata na telefonu poiščite certifikat ter ga namestite. Običajno to storite tako, da v upravitelju datotek kliknete nanj (ga odprete) in izberete Namesti, Dodaj, Shrani ali podobno možnost.

2. Namestitev certifikata preko USB kabla

Na svoj osebni računalnik s klikom na .CER ali .CRT prenesite ustrezen certifikat. Datoteka certifikata se privzeto shrani v mapo Prenosi (Firefox). V kolikor vas vpraša kam naj shrani datoteko, izberite mapo za shranjevanje in potrdite z gumbo V redu.

Prenos certifikata na računalnik

Telefon povežite z računalnikom in s pomočjo upravitelja datotek (raziskovalec) ali programske opreme za sinhronizacijo prekopirajte certifikat na telefon. Z raziskovalcem to naredite tako, da odprite lokacijo, kamor ste prej shranili certifikat (mapa Prenosi). Z desno miškino tipko kliknite nanj in izberite Kopiraj.

Kopiraj certifikat

Nato odprite mapo na telefonu (mapa Prenosi ali Download), v katero želite skopirati certifikat. Z dešno miškino tipko kliknite na prazen prostor in v meniju izberite Prilepi.

Prilepi certifikat

 

Pomoč in kontaktne osebe

Grega Kavčič
kabinet 260
tel: (04) 50 62 305

Šolski center

Šolski Center Škofja Loka

Podlubnik 1b
4220 Škofja Loka

T: +386 (0) 4 50 62 300

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

RSS Šolski Center Škofja Loka na Facebook-u Šolski Center Škofja Loka na Twitter-ju Šolski Center Škofja Loka na Youtube-u
Eduroam (education roaming)

Cobiss+

Simbioza Šola


Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016


ZNA – Znanje Nas Aktivira

Slovensko izobraževalno omrežje - 2020

UIL

TOM telefon 116 111

TOM telefon 116 111

Video

English

Iskanje po strani

Prosta delovna mesta

Javni razpisi

moj.scsl.si

 

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

Mi in Facebook

 

Top 10