Srednja šola za strojništvo
Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Periodni sistem 2019

Periodni sistemAvtor: Tom Jackson
Založba: Mladinska knjiga
Leto izida: 2019

O knjigi:
Odkrijte elemente – gradnike materije, iz katerih ni sestavljen le naš svet, ampak celotno vesolje.
Slikovna enciklopedija predstavlja kemijske elemente in zanimivo opiše pomembne načine njihove uporabe.
PERIODNI SISTEM nam 118 znanih elementov kaže na prijazen, razumljiv način, z osupljivimi slikami in s fascinantnimi dejstvi o njihovih lastnostih. Knjigi je priložen uporaben plakat.

Enciklopedija znanja

Enciklopedija znanjaAvtor: Jack Challoner
Založba: Mladinska knjiga
Leto izida: 2017

O knjigi:

Odkrijte več kot 800 presenetljivih dejstev o svetu, v katerem živimo!
V petih obsežnih poglavjih – Zemlja in vesolje, Naravoslovje, Človeško telo, Znanost in tehnologija, Zgodovina in kultura – boste prebrali točna in osupljiva dejstva o svetu, v katerem živimo.

Preberite več ...

Kako kaj deluje zdaj?

Kako kaj deluje zdajAvtor: David Macaulay
Založba: Mladinska knjiga
Leto izida: 2017

Iz domišljije Davida Macaulayja v sijajno ilustrirano enciklopedijo: naš kosmati prijatelj mamut obvlada vse, od radarjev in robotov do računalniških čipov ter mlinov na veter. Še tako zahtevne pojme iz mehanike, fizikalna načela, zakone elektronike, valovanje svetlobe, delovanje različnih naprav in potek naravnih pojavov ti bo razložil prijazno, razumljivo ter s ščepcem zdravega mamutskega humorja. Stroji, ročice in zobniki še nikoli niso bili tako zabavni. Res.

Laž

Avtorica: Care Santos
Založba: Založba Malinc
Leto izida: 2019

Laz naslovnicaO knjigi:
Xenia je radovedna najstnica in uspešna dijakinja, ki sanja o študiju medicine, a v zadnjem času je šola ne zanima preveč, saj se zaljubi v fanta, ki ga je spoznala preko spleta. Ker bi ga rada spoznala tudi v živo, se odloči, da ga bo poiskala. Izkaže se, da je vse, kar ji je ta povedal o sebi, laž. Celo ime in fotografija, ki ji jo je posal, nista prava.
Ko vse skupaj prizna staršem in na fanta skuša pozabiti, po pošti prejme pošiljko, ki je bila odposlana iz zapora za mladoletnike, in razkrije fantovo pravo identiteto.

Nisem ti povedala

Avtorica: Rosie Kugli
Založba: Forma 7
Leto izida: 2019

Nisem ti povedalaO knjigi:
Glavna junakinja romana za mlade Nisem ti povedala ... je gimnazijka. Čeprav je iz ugledne intelektualne družine, pade v pekel drog in alkohola. Avtorica Rosie Kugli je zanj prejela nagrado Grigor Vitez, ki jo podeljuje hrvaško društvo pisateljev. Mladi se v njej prepoznajo, obenem pa spoznavajo, kako hitro in nevarno je zdrsniti in se utopiti v temnem močvirju škodljivih substanc. Zelo težko pa je izplavati. Posledice so lahko in pogosto tudi so usodne.
Avtorica je imela pogum opisati tragedijo izpraznjenega življenja mladih, ki se v iskanju lastne identitete izgubljajo na stranpoteh nočnega življenja: izhodih, alkoholu in drogi. Je ostra puščica, ki zadene v srce bralcev. Mladih in njihovih staršev, profesorjev, socialnih pedagogov, psihoterapevtov, ki se ukvarjajo z mladimi, in družbe, v kateri so vrednote znižane na minimum
in jih je težko najti. Mladi jo bodo 'požirali', odraslim pa odpira oči.

Angleško besedotvorje

Anglesko besedotvorje

Avtorica: Lilijana Štepic
Založba: DZS
Leto izida: 2018

O knjigi:
Priročnik za postopno in učinkovito učenje angleškega besedotvorja z razlago v slovenskem jeziku in številnimi vajami, ki vas vodijo od najenostavnejših do kompleksnih primerov, kjer je treba vključiti celotno znanje. Knjigi so dodane rešitve in testi, ki omogočajo samostojno učenje.

Jaz sem Andrej

Avtor: Vinko Möderndorfer
Založba: Mladinska knjiga
Leto izdaje: 2018

Založba o knjigi:
Andrej je nov na šoli in ima cel kup problemov. Pravzaprav jih ima več kot kdorkoli drug na tem svetu. Vse skupaj se začne že pri njegovem imenu, nadaljuje s tem, da sta njegova starša ločena, potem pa s tem, da bi moral biti lep in priljubljen. In še marsikaj se najde. A vse le ni tako hudo. Ima malce prismuknjeno, a skrbno mamo, odbito babico, kmalu pa se spoprijatelji še s samosvojo
Sonjo. Življenje tako počasi postaja lepše in lepše, predvsem pa strašno razburljivo ...
Roman večkrat nagrajenega in priljubljenega pisatelja Vinka Möderndorferja (1958) Jaz sem Andrej je v nadaljevanjih izhajal v reviji Pil. Pisatelj je junakom, ki smo jih spremljali v reviji, dodal še nov lik in nastala je privlačna zgodba, ki s humorjem, odprtostjo in odkritostjo spregovori o m
nogih pomembnih rečeh.

Inženirstvo : Ilustrirana zgodovina od starodavnih veščin do moderne tehnologije

Urednik: Tom Jackson
Založba: Tehniška založba Slovenije
Leto izdaje: 2018

InženirstvoV zgodbah o velikih dosežkih inženirje pogosto spregledamo. Znanstvenikom, ki odmikajo meje znanja, se upravičeno klanjamo, vendar šele inženirji s tem znanjem naredijo nekaj, kar spremeni svet. Inženirstvo znanost pretvori v prakso in že od rojstva civilizacije izboljšuje življenje. Misli in dejanja ljudi, ki so veliko dosegli, prinašajo odlične zgodbe in tu smo jih zbrali sto. Vsaka od njih opisuje zahteven problem, ki je zahteval razmislek, navdihnil izum in spremenil naše domove, mesta, kmetije in način življenja.

Robotika in umetna inteligenca

Urednika: Tadej Bajd, Ivan Bratko
Založba: Slovenska matica
Leto izdaje: 2014

Robotika in umetna inteligencaRaziskave s področja robotike in umetne inteligence so že krepko prešle fazo začetniškega znanstvenega navdušenja in so danes vpete tako v industrijsko ter medijsko proizvodnjo kot tudi v podajanje odgovorov na zapletena psihološka vprašanja, ki si jih postavlja človek. Kaj se s temi raziskavami dogaja v Sloveniji, nam v sedmih esejih pokaže knjiga, ki so jo napisali področni strokovnjaki. Veliko več sicer izvemo o robotiki kakor o umetni inteligenci, so pa zato poglavja o rehabilitaciji ali učenju motoričnih spretnosti v robotiki podkrepljena s slikami in shemami, ki jih je rodila tukajšnja praksa. Knjiga je napisana poljudno in posebej cilja na srednješolce, ki se odločajo za morebitni študij naravoslovja. (Vir: Žiga Valetič, Bukla 107-108)

Z menoj na izlet

Avtor: Željko Kozinc
Založba: Modrijan
Leto izdaje: 2018Kozinc, Z menoj na izlet

                             

Založnik o knjigi:
Pred skoraj dvema desetletjema je novinar in pisatelj Željko Kozinc (1939) objavil svoj prvi popotniški vodnik po Sloveniji – Lep dan kliče.  Njegovi izleti, doživeti z dušo in telesom ter popisani v bogatem literarnem jeziku, so pozneje dobili še več nadaljevanj in jih ima danes v svojih knjižnicah, avtomobilskih predalih in popotnih torbah na tisoče Slovencev. Postali so tako rekoč blagovna znamka, »Lep dan kliče!« pa izviren in za vselej prepoznaven podpis neutrudnega popotnika in raziskovalca najlepših izletniških kotičkov po Sloveniji in zamejstvu.

Z menoj na izlet – Skrivnosti, razgledi, zatišja je tretja »velika« izletniška knjiga Željka Kozinca. Kozinc jo je zasnoval podobno kot knjigi Moje najljubše poti (2009) in Lepi izleti vabijo (2014) – šestindvajset izletov je odkril popolnoma na novo, sedemnajst jih je dopolnil z bližnjo izletniško točko, poti, ki jih je opisal v starejših knjigah, pa je z mislijo na novo knjigo prehodil še enkrat ter svoje zgodbe obogatil z novimi opažanji in novimi fotografijami. Štiri izlete v zamejstvo je opisal urednik dr. Jurij Senegačnik.

Srednja šola za strojništvo

Šolski Center Škofja Loka

Podlubnik 1b
4220 Škofja Loka

T: +386 (0) 4 50 62 300

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

RSS Šolski Center Škofja Loka na Facebook-u Šolski Center Škofja Loka na Twitter-ju Šolski Center Škofja Loka na Youtube-u
Eduroam (education roaming)

Cobiss+

Simbioza Šola


Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016


ZNA – Znanje Nas Aktivira

Slovensko izobraževalno omrežje - 2020

UIL

Munera 3

Lesni Feniks

TOM telefon 116 111

TOM telefon 116 111

Video

English

Iskanje po strani

Javni razpisi

Kadrovske štipendije

moj.scsl.si

 

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

Mi in Facebook

 

Top 10