Srednja šola za strojništvo
Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Mentorstvo v praktičnem usposabljanju v delovnih organizacijah

Mentorstvo v praktičnem usposabljanjuAvtor: Monika Govekar-Okoliš, Renata Kranjčec
Založba: Znanstvena založbe FF Univerze v Ljubljani
Leto izida: 2016

O knjigi:

Publikacija sistematično obravnava mentorstvo v praktičnem usposabljanju v delovnih organizacijah. Zbrana so spoznanja in ugotovitve številnih avtorjev o mentorstvu in aplicirana na situacijo praktičnega usposabljanja študentov. Zlasti pomemben je raziskovalni del, ki odgovarja na vprašanji, kako urediti področje mentorstva v delovnih organizacijah in kakšne so potrebe po lastnem izobraževanju in usposabljanju mentorjev. Publikacija je namenjena predvsem mentorjem v delovnih organizacijah, saj bodo na osnovi spoznanj, ki so navedena, lahko bolje razumeli svojo vlogo z različnih vidikov, bolje razumeli odnos med mentorjem in praktikantom ter se lahko v mentorskem odnosu bolj profesionalno razvijali. Iz teh razlogov je publikacija koristna tudi vodstvom delovnih organizacij in tistim, ki v njih opravljajo kadrovske funkcije ter vsem ostalim, ki koordinirajo praktično usposabljanje, nenazadnje pa tudi praktikantom študentom

Mašine za kovine

Mašine za kovineAvtor: Boris Brovinsky, Vladimir Vilman
Založba: Tehniški muzej Slovenije
Leto izida: 2019

O knjigi:

Gre za katalog, ki spremlja novo stalno razstavo "Mašine za kovine", ki je na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije.
Na razstavi je s stroji delavnice Kunaver iz Rožne doline v Ljubljani predstavljena tehnologija obdelave kovin z odrezovanjem. S kovinskoobdelovalnimi stroji, delovno mizo in omaro ter maketami strojev so ponazorili notranjost nekdanje družinske kovinarske delavnice. Pomembnost pričujoče delavnice za slovensko tehniško zgodovino se odraža v dejavnosti treh generacij družine Kunaver, ki je uspešno sledila razvoju strojegradnje svojega časa doma in v svetu. Dopolnili in oplemenitili so jo z lastnim znanjem, veščinami in izkušnjami. V lastni delavnici in v sodelovanju z drugimi ljubljanskimi delavnicami in Tehniško srednjo šolo v Ljubljani so zasnovali in izdelali številne samostojne stroje za obdelavo kovin in posamezne dodatne dele drugim strojem take kakovosti in natančnosti, da so še danes v uporabi.

Preberite več ...

Moč vpliva

Moč vplivaAvtor: Tim Irwin
Založba: Podvig
Leto izida: 2019

O knjigi:

Kaj je ta bistvena kvaliteta voditelja, ki želi imeti vpliv na pozitiven način? Kaj je najbolj pomembno za voditelje, ki želijo pustiti pomembno zapuščino v nas­lednjih generacijah? Katero kapaciteto naj bi voditelj najbolj razvil, da bi napolnil motor voditeljstva? Odgo­vor na vsako od teh vprašanj najdemo v pričujoči knjigi Moč vpliva, avtorja in svetovalca številnim podjetjem, Tima Irwina.

Preberite več ...

Luciferka

LuciferkaAvtor: Svetlana Makarovič, Matej Šurc, Kotik
Založba: Beletrina
Leto izida: 2019

O knjigi:

Vrhunska umetnica je pri osemdesetih letih dobila prvo biografijo, ki jo je napisala skupaj z Matejem Šurcem. Sledimo njeni življenjski in ustvarjalni poti, od najzgodnejših dni, kamor seže prvi spomin, do danes. Poznamo njena dela; poezijo, pravljice, šansone, nje pa ne. Bežanja v otroštvu, iskanja v odraščanju in zavestna odločitev o neizprosni samosti v zrelih letih. Knjiga izniči doslej znane stereotipe o Svetlani Makarovič. V resnici je še hujša! Knjiga, ki jo je oblikoval Boštjan Pavletič, vsebuje tudi več kot 50 fotografij ter bibliografijo del Svetlane Makarovič.

 

Dolina rož

Dolina RožAvtor: Tadej Golob
Založba: Goga
Leto izida: 2019

O knjigi:

Pisatelj in biograf, novinar, kolumnist in alpinist Tadej Golob je v zadnjih treh letih temeljito preoblikoval pogled na domet kriminalnih romanov pri nas, s svojima romanoma Jezero (konec leta bo predvajana televizijska serija, posneta po njem) in Leninov park pa je zakoličil lik Tarasa Birse v slovenski žanrski literaturi. V času knjižnega sejma izide Dolina rož, tretji del s tem junakom v glavni vlogi, roman pa ima naslednje izhodišče: »Hišica v cvetju, trava okoli nje … In v spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi pa še eno. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož in nato sodil še sebi ali pa …? Prvi primer Tarasa Birse s. p., nekdanjega višjega kriminalističnega inšpektorja.«

 

Šport tisočerih obrazov

ŠKLAvtor: Vojko Korošec
Založba: ŠKL Ljubljana
Leto izida: 2019

O knjigi:

Knjiga je bila izdana ob 25. obletnici ustanovitve vseslovenskega projekta ŠKL (šolska košarkarska liga). V knjigi je opisana zgodovina in nastanek projekta ter pregled vseh 25 let delovanja, objavljene so novice iz dnevnih časopisov, pregled vseh sodelujočih šol v vseh športnih panogah,razvrščeno po sezonah, ter tudi poimenski seznam vseh finalistov, za vsako sezono posebej.

Več kot 2000 fotografij, več tisoč priimkov, ogromno člankov in novic na 500 barvnih straneh knjige trde vezave, vam bo obudilo spomine na mladost in na prečudovite ure sodelovanja v projektu Škl.

Glavo gor!

glavo gorAvtor: Claudia Croos-Műller
Založba: Celjska Mohorjeva družba
Leto izida: 2016

O knjigi:

Naše razpoloženje se odraža na telesni drži. Zaporedje pa lahko obrnemo in s telesno držo namerno vplivamo na boljše razpoloženje. Svet in ljudje okrog nas so lepši, če nanje gledamo z dvignjeno glavo! Avtorica, specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo, nazorno prikaže, kako in zakaj lahko s povsem preprostimi telesnimi vajami, kot so topotanje z nogami, zamahovanje z rokami, da, celo zehanje, pomembno izboljšamo svoje razpoloženje. Učinkovita preventiva v prijazni družbi ovna Oskarja prihaja kot dobrodošlo branje za posameznike vseh starosti, nadvse primerna tudi za vse, ki bodo jeseni znova sedli v šolske klopi!

Preberite več ...

Naš Ambrož je odrasel

Nas Ambroz je odrasel bookfullAvtor: Alenka Vojska Kušar
Založba: Modrijan
Leto izida: 2013

O knjigi:
Alenka Vojska Kušar je mati štirih odraslih sinov. Eden izmed njih, Ambrož, je avtist. Njegov avtizem spremljata motnja v duševnem razvoju in odsotnost besednega govora.
»Že več kot tri desetletja živimo z našim Ambrožem, z vsemi težavami in obveznostmi, ki so povezane z njim,« pravi Ambroževa mama, tudi avtorica knjige Naš Ambrož (1993), v kateri je tankočutno opisala življenje avtističnega dečka. A tistega Ambroža iz prve knjižice ni več. Zdaj, pri dobrih tridesetih letih, je na svoj način odrasel tudi Ambrož, čeprav je in bo vedno odvisen od drugih. Kako živi danes, pa je njegova mati opisala v knjigi Naš Ambrož je odrasel.

Preberite več ...

Pravipis

pravipisAvtor: Aleksandra Kocmut
Založba: Modrijan
Leto izida: 2013

O knjigi:
Pravipis se noče riniti med strokovna jezikoslovna gradiva, ki so nam na voljo v knjigah in nekatera tudi na spletu, učiti kakšne »nove vere« ali se delati pametnejšega, kot je. Tu je za vse tiste, ki se v praksi tako ali drugače zelo pogosto srečujejo s pravopisnimi, skladenjskimi, jezikovnimi vprašanji, pa ne utegnejo za vsakim odgovorom posebej brskati po gradivu; za tiste, ki bi radi postali lektorji (kot dopolnilno gradivo) ali pa so ravno zapluli v te vode in jih zanima, na kaj je dobro biti še posebej pozoren; za prevajalce, pisce diplomskih, magistrskih ipd. nalog, novinarje, učitelje, srednješolce, skratka za vse, ki vsaj del svojega časa posvečajo jeziku.

Preberite več ...

Sonce med prsti

sonce med prstiAvtor: Gabriele Clima
Založba: Celjska Mohorjeva družba
Leto izida: 2018

O knjigi:
Dario je razredni »huligan«, upornik, ki na šoli vedno zakuha kaj neprijetnega. Ravnatelj mu kot vzgojno kazen dodeli v varstvo Andyja, tetraplegika, priklenjenega na invalidski voziček, ki komaj lahko spregovori kakšno besedo. Kljub začetni jezi se Dario na potrpežljivega, dobrovoljnega invalida naveže, tudi Andy se zabava v njegovi družbi. Ko Dario vidi, kako silno si Andy želi sonca in narave, nekega dne z njim pobegne k morju, v San Vicenzo.

Preberite več ...

Srednja šola za strojništvo

Šolski Center Škofja Loka

Podlubnik 1b
4220 Škofja Loka

T: +386 (0) 4 50 62 300

Šolski center Škofja Loka • moj.scsl.si

RSS Šolski Center Škofja Loka na Facebook-u Šolski Center Škofja Loka na Twitter-ju Šolski Center Škofja Loka na Youtube-u
Eduroam (education roaming)

Cobiss+

Simbioza Šola


Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016


ZNA – Znanje Nas Aktivira

Slovensko izobraževalno omrežje - 2020

UIL

Munera 3

Lesni Feniks

TOM telefon 116 111

TOM telefon 116 111