Skoči na glavno vsebino

V šolskem letu 2020/2021 smo prvič organizirali tekmovanje, s katerim želimo osnovnošolce navdušiti za ustvarjanje iz lesa, in upamo, da bo postalo tekmovanje tradicionalno. Njihova naloga je bila, da iz lesa izdelajo izdelek, ki bi ga ponosno podarili Sloveniji za 30. rojstni dan.

7. 12. 2021 so učenci svoje izdelke predstavili štiričlanski komisiji iz Srednje šole za lesarstvo. Janez Belič je ocenjeval tehnološko zahtevnost, Ambrož Vuga sporočilnost oz. zgodbo, Dimitrij Jeraj estetsko vrednost, Janja Čenčič Gartner pa predstavitev izdelka. Predstavitev je zaradi trenutnih razmer potekala na daljavo, kar je komisiji oteževalo delo, kljub temu pa smo nad videnim navdušeni in prepričani smo, da se nam ni treba bati za prihodnje generacije lesarskih mojstrov.

Živka Herič Kuk, edino dekle, ki je tekmovalo, je pometlo s konkurenco, drugo mesto je zasedel Blaž Podobnik, tretji pa je bil Maks Stržinar. Vsi trije obiskujejo 7. razred na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas. Mentorica Anica Podobnik se je odločila, da bodo pri pouku izbirnega predmeta obdelava gradiv: les izdelovali torzijske oz. lebdeče mizice, ki so jih izdelali iz domačega lesa, ki so ga našli v Poljanski dolini, npr. lipa les, topol, macesen, smreka … Učenci so bili zelo izvirni in so kljub skupni zasnovi izdelali raznolike mizice, saj so bile mizne ploskve v obliki kroga, štirikotnika, šestkotnika in celo Slovenije.

Prvi trije dijaki so prejeli praktične nagrade, ki jih bodo lahko uporabljali pri svojem nadaljnjem ustvarjanju iz lesa.

Besedilo in foto: Janja Čenčič Gartner

Darilo iz lesa

Gorenjski glas, 15. 12. 2021

Upamo, da je udeležencem tekmovanje dalo dodaten zagon za ustvarjanje, in da se naslednje šolsko leto na tekmovanje prijavi še več učencev. Predvsem pa si želimo, da bomo prihodnje leto lahko tekmovanje izvedli v živo na šoli, da si bomo izdelke lahko dobro ogledali in spoznali učence.«

Ambrož Vuga

vodja tekmovanja, Srednja šola za lesarstvo ŠC Škofja Loka

Tekmovanje, kot je bilo Krošnja idej, je zelo v redu, saj učencem višjih razredov osnovne šole daje priložnost, da se predstavijo s praktičnim izdelkom, ki so ga naredili sami. Tudi predstavitev lastnega izdelka izven oddelka ali učne skupine je za učence dragocena izkušnja. Glede na njihovo starost in vse omejitve zadnjih dveh let praktično za kaj takega še niso imeli priložnosti.

Mislim, da je bila naloga zelo primerna, saj je dopuščala prosto izbiro izdelkov, s katerimi je bilo mogoče obeležiti letošnjo 30-letnico naše države. Tokrat smo se prvič odločili, da izdelamo lebdeče mizice. Še bolj pomembno pa je, da smo za naše darilo Sloveniji uporabili les iz domačih gozdov, lastno znanje, spretnosti svojih rok in smo se potrudili izdelano tudi pokazati. Prav to je bila naša glavna misel, zaradi katere smo se prijavili na tekmovanje.

Bolj zares smo pričeli v drugi polovici oktobra, ko smo zaključevali poskusni izdelek. Ob upoštevanju, da smo se v šolski delavnici srečevali eno uro na teden, da je potrebno uskladiti delo v skupini, prostorske in druge možnosti, da so nas pestile tudi odsotnosti učencev, smo za vse skupaj porabili približno sedem šolskih ur.

Kakšnih posebnih težav nismo imeli. Zelo prav bi nam prišla še kakšna ura za poglobljeno pripravo na predstavitev, saj nam je prav za to najbolj zmanjkovalo časa. Učenci so bili zelo ustvarjalni in zavzeti. Želja vseh udeleženih, tako organizatorjev kot tudi učencev in mentorjev pa je najbrž skupna – da bi v prihodnje lahko tekmovali v živo.

Anica Podobnik

mentorica, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas

Ustvarjanje z lesom mi ni tuje, saj je moj oče mizar, zato mu večkrat pomagam v delavnici. Na tekmovanje sem se prijavila pri izbirnem predmetu, za svoj izdelek pa sem porabila štiri do pet šolskih ur. S predstavitvijo sem zelo zadovoljna, čeprav sem imela veliko treme, nagrado pa bom zagotovo uporabljala v mizarskih delavnici. Tudi jaz pa bi seveda raje tekmovala v živo. Zelo rada tudi pečem, zato se še odločam, ali se bom vpisala na lesarsko ali slaščičarsko šolo. V prostem času pa se ukvarjam tudi z boksom, kjer sem že dosegla prve zmage.

Živka Herič Kuk

zmagovalka

Podobni prispevki

Informativni dan 2024

Informativni dan 2024

Projekt informativni dan 2024 na Srednji šoli za strojništvo, Srednji šoli za lesarstvo, Višji strokovni šoli in v dijaškem domu ŠC Škofja Loka je zaključen. Nekaj pestrega dogajanja so ujeli objektivi dijakov fotografov.

Nik Škrlec s svojo Zdravo pametjo pri lesarjih

Nik Škrlec s svojo Zdravo pametjo pri lesarjih

V ponedeljek, 12. februarja 2024, smo imeli lesarji kulturni dan. Najprej smo obeležili kulturni praznik Prešernov dan, kjer smo se z recitacijo Prešernovih in sodobnih pesmi spomnili glavnih tem, o katerih je pisal. Nato so se nam predstavili dijaki s statusi –...

Pletarstvo

Pletarstvo

Pletarstvo je ena najstarejših obrti v Sloveniji in jo izvaja vedno manjša populacija ljudi. S sošolci pa smo imeli srečo, da nam je bila ta obrt prikazana. Prvič smo se s pletarstvom seznanili v šoli v naravi v 1. letniku, ko smo pletli košare iz leskovih viter in...

Dostopnost