Skoči na glavno vsebino

Mednarodna konferenca Enersol 2022 je potekala od 21. do 22. aprila 2022 v Otrokovcih na Češkem. Žal se zaradi bolezni dijakov, ki sta pripravila projekt, mednarodne konference v šolskem letu 2021/2022 nismo mogli udeležiti. Zato le nekaj besed gostiteljev – Srednje šole Otrokovci — in program konference.

Projekt ENERSOL je del programa za podporo nadarjenim dijakom in popularizacijo tehničnih področij. Pokrovitelji projekta so ministrstvo za šolstvo, mladino in šport, ministrstvo za industrijo in trgovino ter ministrstvo za okolje.

Cilj konference je podpreti izobraževanje na področju obnovljivih virov energije, varčevanja z energijo, zmanjševanja emisij ter ravnanja z vodo in odpadki s spodbujanjem okolju prijaznih tehnologij in varčevanja za varovanje okolja. Projekt je zasnovan na mednarodnem sodelovanju in ustvarjanju pogojev za izmenjavo znanja in izkušenj med dijaki iz partnerskih držav.

Pomembna prednost projekta je tesno sodelovanje dijakov s podjetji in univerzami, kjer obstaja neposredna povezava med teoretičnim znanjem in prakso. Projekt s skoraj dvajsetletno tradicijo ima tudi podporo mesta Otrokovice, kjer je bila v mesecu aprilu organizirana mednarodna konferenca Enersol 2022.

»Konferenca Enersol je edinstvena na več načinov. Dijaki morajo delati svoj projekt, najprej na regionalni ravni, nato pa sodelujejo še na mednarodni konferenci. Njihovo delo obravnavajo, presojajo in ocenjujejo strokovnjaki iz prakse. V mednarodnem krogu so dela predstavljena v angleščini in tako se krepi tudi jezikovno znanje. Nenazadnje dijaki svoje delo zagovarjajo pred žirijo in prisotnim občinstvom. Kombinacija vseh teh dejavnikov je zelo pomembna ne le za nadaljnje izobraževanje, temveč tudi za kasnejšo zaposlitev. Zelo sem vesela, da imajo Otrokovice možnost biti del tega projekta,« je povedala županja Otrokovice Hana Večerková.

Konference se je udeležil tudi minister za izobraževanje, mladino in šport Petr Gazdík, ki je uvodoma omenil pomen motiviranja dijakov za okoljsko vzgojo, saj jih le-ta lahko vzpodbudi, da postanejo sami aktivni na tem področju in se pričnejo bolj zanimati za to problematiko. Prav povezava s prakso je v tem pogledu nenadomestljiva. To je potrdil tudi Libor Láznička, direktor podjetja Continental Barum, in omenil, da je prepletanje prakse z izobraževanjem pomembno na vseh ravneh od vrtca (z igro) do univerze (z organizacijo tekmovanj in izzivov). Udeleženci konference so imeli v okviru spremljevalnega programa možnost ekskurzije v Continental Barum. Sledil je tudi ogled muzeja Harley Davidson v Otrokovicah, ogled Muzeja jugovzhodne Moravske v Zlinu, ogled Eksperimentarja Srednje industrijske šole Otrokovice in znanstvena oddaja.

Podobni prispevki

ENERSOL 2024: Šola za trajnostno prihodnost

ENERSOL 2024: Šola za trajnostno prihodnost

18. in 19. aprila 2024 je v Brnu na Češkem potekala dvodnevna mednarodna konferenca Enersol.Že v sredo, 17. aprila, so se dijaki Nejc Potrebuješ in Blaž Kavčič v spremstvu mentorice Vesne Potočnik in učitelja Urbana Verbiča z avtomobilom odpeljali v mesto Brno, kjer...

Enersol 2023: Nadgradnja invalidskega vozička

Enersol 2023: Nadgradnja invalidskega vozička

20. in 21. aprila 2023 je potekala dvodnevna mednarodna konferenca Enersol v Olomuocu na Češkem. Že v sredo, 19. aprila, smo se dijaka Luka Rant, Martin Koderman in učitelja Miro Bogataj in Janko Brejc z avtomobilom odpeljali v Olomouc. Nastanjeni smo bili v dijaškem...

Enersol 2021: Energetske hiške

Enersol 2021: Energetske hiške

Mednarodna konferenca Enersol 2021 je potekala od 4. do 5. novembra 2021 v Plznu na Češkem. Konference so se poleg predstavnikov Slovenije udeležili še predstavniki Češke, Nemčije, Avstrije in Slovaške. Na konferenci sta dijaka Anže Krajnik in Urh Porenta iz 4.Bs...

Dostopnost