Enersol

2008-

Projekti | Enersol

 

 Projekt Enersol je bil ustanovljen leta 2003 v Pragi, na Češkem, kot izobraževalni program v podporo obnovljivim virom energije (OVE). Ustanovilo ga je združenje čeških srednjih šol s podporo Ministrstva za šolstvo, mladino in šport Rep. Češke, državne in lokalne uprave ter sodelujočih podjetij v projektu. Projekt tako daje priložnost vsem dijakom in dijakinjam srednjih šol, ki obravnavajo OVE kot del izobraževalnih programov, da predstavijo svoje raziskovalne naloge, študije primerov in tudi svoje poglede na podlagi pridobljenih informacij v obliki predstavitev projektno raziskovalnih nalog v okviru razpisanega področja in tako prispevajo k trajnostnemu varovanju našega okolja. Projekt tudi prispeva k osebni rasti udeležencev in oblikovanju naše prihodnosti.

Projekt je osredotočen na rabo in varčevanje z energijo, rabo obnovljivih virov energije, zmanjševanje emisij v ozračje, razvoj okolju prijaznih tehnologij in varovanje okolja. Iz leta v leto je v okviru projekta Enersol predstavljenih vedno več nalog s področja digitalnih tehnologij (oblikovanje spletnih strani, multimedia, gradnja pametnih hiš in tovarn) in njihov vpliv na okolje.

Leta 2005 je bila naša partnerska šola Střední průmyslová škola strojní a stavební (SPŠ), Tábor (Srednja strokovna šola za strojništvo in gradbeništvo, Tabor) razglašena za regionalno središče projekta Enersol v južno-češki regiji. Ta status ji omogoča, da organizira regionalna tekmovanja in vsako leto vodi reprezentativno ekipo južno-češke regije na nacionalni konferenci projekta Enersol.

Projekt je hitro presegel nacionalne meje in se širil po Evropi. Zaradi mednarodne udeležbe je bil preimenovan v Mednarodno konferenco projekta Enersol. Naša partnerska šola je bila tako že dvakrat zadolžena za organizacijo mednarodne konference tega projekta v letu 2008 in 2013, s sodelovanjem delegacij šestih evropskih držav (Nemčija, Avstrija, Slovenija, Poljska, Slovaška in Češka), ko so tudi naši dijaki prvič predstavili svoje projekte s področja OVE in varovanja okolja.

Mednarodna konferenca projekta Enersol je tako postala že tradicionalna, saj je organizirana vsako leto v drugi državi. Na povabilo naše partnerske šole SPŠ Tabor pa se je od leta 2008 udeležujejo tudi naši dijaki skupaj z mentorji. Več o njihovih projektnih nalogah, ki so jih predstavili na konferenci, si lahko ogledate v nadaljevanju.

Ni zadetkov

Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.

Dostopnost