Skoči na glavno vsebino

Pretekli teden se je zaključil projekt v sodelovanju s podjetjem Poclain Hydraulics iz Žirov. Januarja 2018 so si dijaki ogledali potek proizvodnje v Žireh in se soočili z realnimi problemi, ki se pojavljajo v industriji in ovirajo potek proizvodnega procesa. V naslednjih mesecih je sledila analiza obstoječega stanja v proizvodnji in iskanje idej za optimizacijo na različnih področjih, s katerimi so se ukvarjale posamezne skupine.

Junija 2018 so dijaki svoje projekte predstavili pred komisijo, ki so jo sestavljali člani, zaposleni v podjetju Poclain Hydraulics. Komisija je med tremi projektnimi nalogami izbrala tisto z najinovativnejšo rešitvijo problema in jo nagradila z ogledom proizvodnje in sedeža podjetja Poclain Hydraulics v francoskem mestu Verberie.

Nagradno ekskurzijo so si prislužili Ažbe Kavčič, Primož Peterman in Gal Dobravec z inovativno rešitvijo pametne omare za orodje. Skupaj s spremljevalcem Kristjanom Prosenom so si ogledali proizvodnjo elektromotorjev za pogon hidravličnih črpalk, testni poligon za analizo delovanja hidravličnih sistemov in oddelek za testiranje posameznih sklopov hidravličnih komponent. Po ogledu je sledilo kosilo z gospodom Guillaumom Bataillom, direktorjem podjetja Poclain Hydraulics, ki so mu dijaki na kratko predstavili svojo rešitev.

Na koncu so si ogledali še Pariz in se polni prijetnih vtisov vrnili domov. Ob tem velja izpostaviti zadovoljstvo vseh vključenih v projekt: predstavnikov podjetja Poclain Hydraulics, mentorjev in vodstva Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, predvsem pa dijakov, ki so s sodelovanjem v projektu dobili neprecenljive izkušnje iz prve roke. Vsi so se strinjali, da morajo podobni projekti postati stalnica, saj predstavljajo direktno povezavo med šolstvom in industrijo.

Dostopnost