Skoči na glavno vsebino

Šolski center Škofja Loka ima v okviru laboratorija za računalniško podprto načrtovanje (CAD) tudi 3D-skener EinScan HX. To je prenosna hibridna naprava, ki zajema realne 3D-oblike tako z lasersko kot navadno (modro LED) svetlobo. Rezultat tega je izredno natančen posnetek, ki vključuje tudi barve in teksturo.

Našim gostom s Češke in Slovaške smo ponudili izobraževanje za 3D-skeniranje v okviru mednarodnega sodelovanja Erasmus+. Program je vključeval zajemanje oblike, barve in teksture realnih objektov, ki jih potem lahko z različnimi programskimi paketi oblikujemo, analiziramo in izdelamo. Dandanes se te tehnologije največ uporabljajo pri dizajnu novih in obstoječih izdelkov, zagotavljanju kakovosti, CNC-tehnologijah, medicini, arheologiji, animacijah, filmski industriji itd.

V okviru seminarja smo z našimi češkimi in slovaškimi prijatelji 3D skenirali nekaj izdelkov s področja avtomobilske in elektromehanske industrije in jih v »sken studiu« obdelali, postavili v prostor in izvozili v program za nadaljnje 3D-modeliranje. Šli smo tudi na šolsko dvorišče, kjer smo skenirali doprsni kip pionirja hladilstva v Škofji Loki Valentina Zaletela. Na koncu smo skenirali še obraze nekaterih udeležencev izobraževanja, za spomin, nad čemer so bili še posebej navdušeni.

 

Besedilo: Iztok Jože Basaj

Podobni prispevki

Državno tekmovanje iz risanja projekcij in kotiranja 2024

Državno tekmovanje iz risanja projekcij in kotiranja 2024

V torek, 16. aprila 2024, je na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje potekalo državno tekmovanje iz risanja projekcij in kotiranja – PIKO 2024. Tekmovanja se je udeležilo 49 dijakov ii 24 slovenskih srednjih šol tehniške usmeritve, ki se izobražujejo v programih...

CAD-modeliranje in programiranje za hrvaške dijake

CAD-modeliranje in programiranje za hrvaške dijake

Pod mentorstvom učitelja strokovnih predmetov na Srednji šoli za strojništvo Matjaža Luznarja so se hrvaški dijaki od srede, 10. aprila, do petka, 12. aprila 2024, usposabljali iz CAD-modeliranja in programiranja.

Dostopnost