Skoči na glavno vsebino

V petek, 5. maja 2023, se je odvijalo 10. državno tekmovanje dijaških podjetij, ki poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih. V programu sicer po svetu sodeluje na milijone mladih, število vsako leto raste. V Sloveniji program poteka pod licenco Junior Achievement. Ponovno je v programu sodelovalo rekordno število dijaških podjetij, kar 135.

Srednjo šolo za lesarstvo so uspešno predstavili dijaki 4. al in 5. ml s štirimi dijaškimi podjetji, ki so prišli skozi sito regijska izbora.
Posebna komisija podjetnikov in gospodarstvenikov, bilo jih je preko 30, ocenjuje dijaška podjetja v več različnih kategorijah. V finalnem delu tekmovanja se je letos predstavilo 25 dijaških podjetij iz različnih slovenskih srednjih šol.

Zaradi velikega števila dijaških podjetij so bila tudi letos organizirana regijska predtekmovanja, kjer se je naredila selekcija. Tako so nas na državnem tekmovanju zastopale 4 ekipe, in sicer Grovey (Martin Lešnjak, Saša Dolenc, Samo Erzar Frantar in Mark Zupanc) in Dariles (Luka Primožič, Urban Dolinar, Mitja Selak in David Kogovšek) iz 4. al in Chairpack (Tadej Dolenec, Nejc Peternelj, Filip Rupar in Jan Kožuh) ter Zmečka (Nace Kokelj, Matevž Vertelj, Jaka Novinc in Luka Klemenčič) iz 5. ml.

Letos so lesarji pobrali kar 10 nagrad v različnih kategorijah, poleg tega pa je ekipa CHAIRPACK zasedla skupno 2. mesto v kategoriji Podjetje leta.

Tako je ekipa Dariles dosegla 1. mesto v kategoriji Najbolj izviren slovenski izdelek, podjetje Grovey 1. mesto v kategoriji Najboljša prodaja, 1. mesto po izboru Alumnih, 1. mesto za Najboljši film in 2.mesto po izboru komisije I feel Slovenia. I feel Slovenia je 3. nagrado podelil podjetju Fitras, ki sicer ni prišlo skozi sito kvalifikacij v finalni izbor.

Dijaško podjetje Chairpack je doseglo 1. mesto po izboru mentorjev, 1. mesto v kategoriji Najboljši nastop, 2. mesto po izboru kluba Alumni in 2. mesto v glavni kategoriji za Podjetje leta 2023.

Na tekmovanju je bilo opaziti veliko dobrih zgodb in potenciala. Posebej veseli dejstvo, da mladi razmišljajo o okolju, o družbenem prispevku in socialnem podjetništvu.
Zmagovalci letošnjega tekmovanja prihajajo iz gimnazije Jurija Vege iz Idrije z dijaškim podjetjem SHREDDER TEAM d. d, v juliju nas bodo predstavljali na evropskem tekmovanju v Turčiji.

Vsem iskreno čestitamo in želimo uspešno nadaljevanje podjntiških zgodb.

Dostopnost