Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. 9. 2023, so se dijaki 3. FaV, 3. FkV, 3. Ha, 3. Hk, 3. Ia, 4. Ns, 4. Ms in 5. Ns  in 5.Ms  udeležili enodnevne strokovne ekskurzije v München.

Ob 4.00 smo se odpravili iz Škofje Loke, z vmesnimi postajami smo nadaljevali pot skozi karavanški predor in po turski avtocesti proti Nemčiji.

Najprej smo si ogledali prometni oddelek Tehničnega muzeja, ki na 12.000 m2 predstavlja 275 razstavnih eksponatov, razdeljenih v več tematskih področij. Poleg vlakov, avtomobilov, motornih koles in koles, tudi kočije od leta 1900 naprej. Na ogled pa je bila tudi posebna razstava o nelegalnih dirkah, na kateri je razstavljeno tudi poškodovano vozilo v nesreči iz leta 2016.

Po obisku prometnega oddelka Tehničnega muzeja, ki se nahaja na območju, kjer se sicer odvija tudi oktoberfest, smo se odpeljali do območja Olimpijskega parka, kjer stojijo različna poslopja BMW-ja: tovarna, muzej, upravna stavba in BMW Welt, v katerem smo si ogledali sodobno ponudbo BMW-jev.

Po obisku BMW-ja smo se s podzemno železnico odpeljali v središče mesta, kjer smo si v okviru IAA 2023 (Mednarodni avtomobilski salon, ki se je v preteklosti odvijal v Frankurtu, od leta 2021 pa bienalno v Münchnu), na glavnih münchenskih trgih (Königsplatz, Wittelsbacherplatz, Odeonsplatz, Marienplatz …) ogledali razstavljene mobilne rešitve prihodnosti. Od avtomobilov do dronov. Razstavljalo je več kot 500 razstavljavcev, obstajala je možnosti testnih voženj.

V središču mesta smo se samostojno sprehodili mimo razstavnih paviljonov, vzeli smo si tudi čas za kosilo.

Po vseh ogledih smo se pozno popoldne s podzemno železnico vrnili k BMW Weltu, se vsedli na avtobus in odpeljali proti Sloveniji. Malo po 23. uri smo prispeli v Škofjo Loko.

Besedilo: Janko Brejc; foto: Tea Kavčič, Janko Brejc in Tadej Požar.

Dostopnost