Skoči na glavno vsebino

V dneh pred začetkom novega šolskega leta je za udeležence programa MEPI s Srednje šole za strojništvo potekala pustolovska odprava. Štart poskusne zlate odprave je bil v nedeljo, 28. avgusta 2022, ob 7.00 izpred Tavčarjevega dvorca na Visokem nad Poljanami. Blaž Kavčič in Aljaž Ozebek sta se v družbi dijakov in dijakinj Gimnazije Škofja Loka ter udeležencev mednarodne izmenjave iz Češke v rahlem dežju podala na štiridnevno pot.

Prvi dan ju je pot, zarisana na zemljevidu, vodila v smeri Starega vrha, dokler nista preko Rovt v Selški dolini dosegla Selc. Tam so si vsi udeleženci na gorilnikih skuhali topel obrok, postavili šotore in zaspali ob šumenju reke Sore.

Drugi dan so se jim pridružili še udeleženci srebrne kvalifikacijske odprave, med njimi tudi naš dijak Leo Radonjič. Pot jih je iz Selc peljala preko Topolj in Dražgoš do lovske koče na Jelovici, kjer so postavili tabor drugega dne.

Tretji dan je prinesel največji orientacijski izziv. Z Jelovice je bilo treba najti pot preko planine Pečana do Krekove koče na Ratitovcu. Ko so udeleženci dosegli kočo, je sledil še najlepši del poti po grebenu Ratitovca do Soriške planine, kjer so prenočili.

Zadnji dan je bil, tako za udeležence kot spremljevalce, najzahtevnejši, saj se je utrujenosti iz prejšnjih dni pridružil še močan dež. Ta dan sta se poti udeležencev na zlati in srebrni odpravi ločili. Udeleženci zlate odprave so po prehojeni poti dosegli Bohinjsko jezero, udeleženci srebrne pa Bohinjsko Bistrico.

Vsi mentorji in spremljevalci vsem udeležencem za izkazano vztrajnost, odgovornost in iznajdljivost iskreno čestitamo!

Zapisal: Kristjan Prosen, MEPI-mentor

Dostopnost